“Rijden op eigen vuil”

Gemeenten in Gelderland kiezen er steeds meer voor om hun afval op een schone manier op te halen. Zoals ACV, dat in de gemeenten Ede, Renkum, Veenendaal en Wageningen de afvalinzameling verzorgt. Of de Dienst Reiniging van de gemeente Rhenen. Zowel ACV als de gemeente Rhenen tanken beiden bij het PitPoint-station van ACV in Ede. Wat bindt deze twee partijen en waarin onderscheiden zij zich? Hieronder hun verhaal.

Het credo van ACV

ACV heeft als credo dat het daar waar het kan, nieuwe vervoermiddelen aanschaft die rijden op groengas. Of, zoals teamleider Pieter van der Meijden het verwoordt: “We willen zoveel mogelijk rijden op eigen vuil.”

Twintig CNG-voertuigen

Inmiddels rijden er twintig voertuigen op groengas met het ACV-logo erop. “De laatste vrachtwagen is net afgeleverd”, vertelt Van der Meijden. “Binnen ons wagenpark hebben we enkele voertuigen die er niet voor in aanmerking komen, zoals voertuigen waar we de ondergrondse containers mee legen. Omdat die installatie veel ruimte in beslag neemt, is er geen ruimte meer over voor CNG-tanks. Die auto rijdt nu al met een hele kleine dieseltank, die we elke dag moeten vullen. Dat is jammer.”

Groengas sinds 2009

Van der Meijden vertelt dat groengas al in 2009 zijn intrede deed binnen het bedrijf. Hij is daar blij mee: “Als ik hier in de werkplaats een auto met diesel twee minuten laat draaien of een auto met groengas, dat maakt nogal wat verschil. Diesel stinkt naar mijn idee tegenwoordig nog meer dan vroeger, terwijl het gas reukloos is. Ook al is het afkomstig van afval. En omdat we ook nog eens op ons eigen product rijden, geeft dat helemaal een goed gevoel.”

Rhenen gaat voor energieneutraal

“De gemeente Rhenen wil in 2024 energieneutraal zijn”, vertelt Cees Rijksen, die als teamleider van de reinigingsdienst medeverantwoordelijk is voor de aanschaf van voertuigen. Zo werd Rhenen onlangs eigenaar van de eerste Econic Euro 6 CNG-vrachtwagen van Mercedes Benz. “En we hebben ook al twee kleine autootjes (Piaggio’s) voor de plantsoenendienst en een Mercedes Sprinter op groengas rijden.”

Oproep aan provincie

Rijksen vindt het wel jammer dat er in Rhenen zelf vooralsnog geen CNG-tankstation is. “De provincie wil graag schoner rijden promoten. Dan zou je eigenlijk verwachten dat ze dat ook stimuleren, door bijvoorbeeld het creëren van meer tankstations voor groengas, waar iedereen gebruik van kan maken. Ik denk dat dat ook een stimulans zou zijn voor andere weggebruikers om over te stappen naar groengas. Voor ons is het vooral voor de kleinere auto’s onpraktisch dat ze naar Ede moeten om te tanken. Dat kost nu eenmaal veel tijd.”

“Burgers moeten beter opletten”

De teamleider is te spreken over de CNG-vervoermiddelen. “De motoren zijn stil en de auto’s lopen voortreffelijk, hoor ik ook van mijn mensen.” Over de stille motoren zijn overigens ook al wat reacties van de inwoners van Rhenen binnengekomen. “Mensen komen er soms nog wel eens achter dat ze de kliko’s buiten moeten zetten, als ze de vuilniswagens horen aankomen. Nu de motor zo stil is, gaat die vlieger niet meer op.”

Informatie over de Mercedes Econic Euro 6 CNG vindt u in de PitPoint-showroom

Meer weten over schone brandstoffen? Vraag een Clean Fuel Consult aan bij PitPoint. Telefonisch brengen wij u binnen 3 minuten op de hoogte van de belangrijkste feiten en toepassingen.
Vraag een Clean Fuel Consult aan

CLEAN FUEL ADVIES

Contact

PitPoint B.V.
Gelderlandhaven 4
3433 PG Nieuwegein

Postbus 1388
3430 BJ Nieuwegein

Tel: +31 30-410 08 00
info@pitpoint.nl

Helpdesk PitPoint
0900-2273427 (€0,01 per minuut)
of +31 (0)30 410 08 88
helpdesk@pitpoint.nl