Madrid gaat voor milieuvriendelijk

en rijdt op groengas

De vloot voor de inzameling van afval in de Spaanse hoofdstad Madrid werd onlangs uitgebreid met liefst 109 nieuwe trucks. Deze Iveco Stralis-vrachtwagens zet de gemeente in voor het inzamelen van het afval in de stad. De trucks rijden allemaal op groengas (CNG).

“De stad Madrid is al heel lang klant van ons”, vertelt Jean Marie Verheyen (Operational Marketing & PR Manager van Iveco Benelux). “En ze rijden ook al jaren met groengasvoertuigen.”

Minder uitstoot, lagere kosten

De hoofdstedelijke gemeente bestelde de nieuwe vrachtwagens traditiegetrouw bij de Iveco-fabriek die in de stad gevestigd is. In die fabriek maakt Iveco deze CNG-aangedreven vrachtwagens, die volgens de fabrikant niet alleen 10% minder CO2 en 35% minder stikstofdioxide uitstoten en 40% minder fijnstof dan vergelijkbare dieselvoertuigen, maar ook het brandstofverbruik met 95% verminderen. “Het Total Cost of Ownership ligt 10% lager dan bij een dieselwagen”, aldus Iveco.

Stillere motor

De Iveco Stralis-trucks zijn voorzien van de nieuwste technologie en veiligheid. En de motor is niet alleen aanzienlijk schoner, maar ook veel stiller. “De Stralis-truck vermindert de geluidsoverlast met 3 tot 6 decibel, vergeleken met andere trucks in dezelfde prestatieklasse”, geeft Iveco aan.

Spanje beschikt op dit moment over 43 CNG-tankstations en 19 stations waar men LNG kan tanken. Met nog een kleine tiental gemengde stations in aanbouw, is het land één van de koplopers in Europa op het gebied van schone brandstoffen, aldus Iveco.

Iveco produceerde tot nu toe 15.000 aardgasvoertuigen en bijna het dubbele aantal motoren. In de PitPoint-showroom kunt u een aantal van deze schone voertuigen terugvinden. Het gaat zowel om grote vrachtwagens als om kleinere auto’s die het bedrijf in het assortiment heeft.

Ook Nederland stapt langzaam over op groen

Jurre Lammertse van de Nederlandse Iveco-dealer Schouten weet dat er ook in Nederland vergelijkbare Iveco-vrachtwagens rondrijden, al zijn de bestellingen niet zo omvangrijk als in Madrid. In Den Bosch (http://www.iveco-schouten.nl/iveco-stralis/stralis-voor-s-hertogenbosch.html) kreeg de Afvalstoffendienst in 2013 er al één en er is nog een andere CNG-wagen op komst. “Ook de gemeente Utrecht heeft vier Stralis Hi-Street huisvuilwagens rondrijden op groengas.” Daarnaast hebben ook afvalinzamel- en verwerkingsbedrijf De Meerlanden, OMRIN in Friesland, Cure in Eindhoven, DAR in Nijmegen, ROVA in Zwolle en Rd4 in Heerlen dit type CNG-wagen aan hun vloot toegevoegd.

“In september opende de Omrin in Heerenveen een eigen groengasinstallatie. Dat bedrijf heeft als doelstelling dat alle voertuigen overgaan op groengas, en het is aardig op weg.”

Andere gemeenten en afvalverwerkingsbedrijven in Nederland zijn eveneens – ondanks dat het langzaam gaat – bezig met een overgang naar schoner rijden. De gemeente Rhenen, bijvoorbeeld en de afvalverwerkers ACV en AVRI.

Meer weten over schone brandstoffen? Vraag een Clean Fuel Consult aan bij PitPoint. Telefonisch brengen wij u binnen 3 minuten op de hoogte van de belangrijkste feiten en toepassingen.
Vraag een Clean Fuel Consult aan

 

Contact

PitPoint B.V.
Gelderlandhaven 4
3433 PG Nieuwegein

Postbus 1388
3430 BJ Nieuwegein

Tel: +31 30-410 08 00
info@pitpoint.nl

Helpdesk PitPoint
0900-2273427 (€0,01 per minuut)
of +31 (0)30 410 08 88
helpdesk@pitpoint.nl