AVRI

“Wij moeten het goede voorbeeld geven”

Vanaf 2011 stapt afvalinzamelaar Avri langzaam over op groengas. “Zowel onze huisvuilauto’s als de kleinere voertuigen laten we zoveel mogelijk op groengas rijden”, vertelt Gejo van de Graaf van het bedrijf. “We vinden dat we als overheidsorganisatie het voorbeeld moeten geven.”

“We stimuleren duurzaam gedrag bij onze inwoners door bijvoorbeeld afvalscheiding. Het is dan natuurlijk mooi dat ons ingezamelde gft-afval wordt verwerkt tot groengas, waar we zelf op rijden. Wij halen in 10 gemeenten het huishoudelijke afval op en voor 4 gemeenten beheren we ook de openbare ruimten. Juist daarvoor gebruiken we de kleinere voertuigen.”

“We gebruiken ze voor verschillende doeleinden: de groenvoorziening en het onderhoud van straten, het riool of verkeersborden, bijvoorbeeld. Of het leeghalen van prullenbakken en het meenemen van veegvuil. Het gaat om bestelbusjes en andere kleine voertuigen, van uiteenlopende merken. Zo rijden er Fiat Ducato’s, Iveco Daily’s en Mercedes Sprinters rond. In één van die Sprinters is bijvoorbeeld een hogedruk reinigingsinstallatie geïnstalleerd, zodat we daarmee de openbare ruimtes gemakkelijk schoon kunnen maken.”

Nabij het Grondstoffenpark Rivierenland in Geldermalsen realiseerde PitPoint (destijds CNG net) in samenwerking met Lukoil (destijds Deltabrug) een groengastankstation. “Vanwege minder fijnstof én minder geluid. Beide punten zijn even belangrijk, omdat al onze wagens – van klein tot groot – in woonwijken rijden. En omdat we op groengas rijden, gebruiken we natuurlijk geen aardolie, maar brandstof uit een hernieuwbare bron.”

Rijden op groengas kent vooralsnog ook grenzen. “Voor de zware aftransport combinaties met een vermogen van meer dan 350 pk hebben wij nog geen goede invulling gevonden. Voor de kleinere voertuigen hebben we soms beperkingen in gewenste opties. We vragen dan specifieke kwaliteiten, maar die zijn dan (nog) niet voorhanden. Zo rijden we het liefst met automaat, bijvoorbeeld voor monitoring en handhaving van de openbare ruimte. Chauffeurs rijden vaak langzaam, waarbij veel geschakeld moet worden.”

Avri koos bewust voor groengasvarianten

“We proberen ons gehele wagenpark zo duurzaam mogelijk te maken. Op dit moment is groengas de beste en mooiste optie, omdat het gebaseerd is op gft. En de beperkte actieradius van elektriciteit zou ons parten spelen, vanwege ons uitgestrekte landelijke verzorgingsgebied.”

Meer weten over schone brandstoffen? Vraag een Clean Fuel Consult aan bij PitPoint. Telefonisch brengen wij u binnen 3 minuten op de hoogte van de belangrijkste feiten en toepassingen.
Vraag een Clean Fuel Consult aan

Contact

PitPoint B.V.
Gelderlandhaven 4
3433 PG Nieuwegein

Postbus 1388
3430 BJ Nieuwegein

Tel: +31 30-410 08 00
info@pitpoint.nl

Helpdesk PitPoint
0900-2273427 (€0,01 per minuut)
of +31 (0)30 410 08 88
helpdesk@pitpoint.nl